Over hoe Tos mijn huishouden doet


Zijn speelgoed blijft vaak onaangeroerd, maar volwassenendingetjes… oh ja! Wat mama doet, wil Tos ook doen. Dus ik maak ongegeneerd gebruik van dit handigheidje om Tos m’n huishouden te laten doen. En wonderwel blijkt het nog goed uit te pakken ook!

  1. Kleren wassen

Ik baken verschillende hoopjes af, op mijn badkamervloer: 30°, 40° en 60° bijvoorbeeld. Naar Tos toe heb ik het dan over ‘hoopje 1, 2 en 3’. Vervolgens nemen we er alle vuile kleertjes bij en overlopen we ze één voor één. Ik zeg dan voor welk hoopje ieder stuk bestemd is, en Tos mag het op de juiste hoopjes gooien. Ordenen en structureren, een peuter doet niet liever! Bovendien oefent hij de letters. En eerlijk is eerlijk: er zit ook een beetje memory in, nietwaar? Nadien gaat het hoopje van Tos’ keuze de wasmachine in. Hij mag er dan uiteraard ook het wasproduct en de wasverzachter bij gieten. En op het aan-knopje drukken, dat spreekt!

2. Kleren opvouwen

Bij gewassen kleren gaat het eigenlijk net zo. Dan maken we op de salontafel een stapeltje voor ieder gezinslid. Ik vouw de kleren één voor één op, en Tos legt ze op de juiste stapeltjes. “Is dit van mama, van papa, van Tos of van Rie?”. Best grappig dat hij de onderbroeken van mama en papa zo goed uit elkaar weet te houden!

3. Sokkenparen zoeken

Tos legt alle enkele sokken netjes naast elkaar. Als er een dubbeltje wordt gevonden, mag hij de beide gelukkigen samen leggen. Nadien vouw ik ze samen en gooi ze naar Tos, die op een afstandje staat, waarop hij ze in de wasmand kegelt. Pret gegarandeerd!

4. Samen koken

Hierover heb ik al eens eerder een boompje opgezet. Maar recent voegde Tos er nog een grappig activiteit aan toe: hij dompelde per ongeluk een geschild patatje in zijn glas water. ‘Oh mama, mag ik patatjessap maken?’. En zo passeerden alle aardappelen de revue. Die waren dus meteen gespoeld en klaar voor de kook! Sinds kort kan hij ook wortels en kaas raspen.

5. De moestuin sproeien

Dit klusje spreekt voor zich, niet? Ik moet het eerste kind nog tegenkomen dat níet gek is op alles wat te maken heeft met water, emmers en gieters.

6. Stoffer en blik / vegen / stofzuigen

Sinds Tos een eigen (kindermodel) veegborstel heeft gekregen, is hij er als de kippen bij om te helpen opvegen. Ook stofzuigen vindt hij leuk. Handig!

7. Eitjes rapen

Zijn kleine vingertjes krijgen het kippenhok inmiddels moeiteloos open. De jarenlange gewoonte zit er goed ingebakken. Hij veegt de eitjes steevast proper aan het gras (“bah, vieze kaka’s”), brengt ze naar beneden en wil ze eigenhandig in de frigo leggen.

8. Afwassen

Eureka, nou ben ik er echt he-le-maal uit! Onlangs speelde Tos, vanop een stoel, met zijn handjes in de pompbak. Haast de volledige bus Dreft moest eraan geloven. Hij vond het bovendien heerlijk om de vuile vaat in het sopbadje onder te dompelen. Dus installeerde ik hem lieflijk met schotelvod en uitdrooghanddoek, en lichtte hem de kneepjes van het vak toe. Intussen krijgt hij het, als een volleerd afwasser, voor elkaar. Weeral extra me-time!

En zo zijn er nog wel 101 andere zaken waarmee kinderen maar al te graag helpen: boodschappen aangeven om in de frigo te zetten, vuilnis buiten zetten, oud papier van de keldertrap gooien, etenswaren uit de kelder halen, lakens verversen, opruimen etc. Echt, de lijst is niet-limitatief…

Wie nog leuke tips heeft, mag gerust een seintje geven!

#natuurlijkouderschap #huishoudendoorkind #mamahelpen

Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2017 by Lynn Geerinck

  • Facebook Grunge