Natuurlijk opvoeden met z'n tweeën


Als ik er de sociale fora op na lees, zijn het toch vooral mama’s die zich achter de principes van natuurlijk ouderschap scharen. Het hoeft geen betoog dat moeders van nature meer betrokken zijn bij de opvoeding van hun kinderen, en vooral dan de eerste jaren, omdat zij de baby’s tenslotte op de wereld zetten en voeden. Uiteraard staan daar tegenwoordig (meestal) ultra toffe en trotse papa’s naast te blinken die hun vrouwtje maar al te graag steunen! Maar wat doe je als papalief niet op dezelfde golflengte zit als het neerkomt op lang voeden, dragen, samen slapen etc?


Marijn en ik zijn samen aan een gezin begonnen. Wij vormen een team, team Mama en Papa, en praten regelmatig over hoe we de opvoeding zien (hoewel de meeste zaken eigenlijk vrij spontaan verlopen). Mijn interesse in het natuurlijk ouderschap gaat verder. Uiteraard zit ik niet te wachten op een gefascineerde Marijn die over mijn schouder meeleest als ik het zoveelste attachement parenting artikel verorber. Tenslotte kruip ik ook niet met ‘m samen achter de piano. Ieder zijn ding. Maar ik vind het wel fijn als ik nieuwe inzichten met hem kan delen. Net zoals hij het fijn vindt als ik naar zijn pianospel luister. Verbinding, daar draait het allemaal om, niet? Interesse hebben in wat de ander voelt, wat de ander bezighoudt. Marijn heeft intussen ook door dat ik er met dit natuurlijk ouderschapsverhaal een nieuwe hobby bij heb. Af en toe laat ik wel eens wat inzichten op ‘m los. Meestal denkt hij er het zijne over. Maar als het kan helpen, waarom niet!? Ik heb ook vergeefse pogingen achter de rug waarbij ik hem wat wou laten lezen. Je kent dat vast wel… Je leest een topic dat je een ‘EUREKA’ gevoel oplevert, en dat je dan ook meteen met de wereld wil delen. Manlief in dat geval… tenslotte ligt die op dat moment naast me in de zetel. Maar het is wel zo duidelijk dat hij niet laaiend is. Zo gaf hij me onlangs voor mijn verjaardag, ondanks alle hints, een gewone roman. ‘Omdat ik wel weer eens wat ander leesvoer kon gebruiken’.


Ik weet nog goed dat mijn moeder vroeger in mijn poëzie albums noteerde onder het rubriekje Hobby’s: ‘mijn kinderen opvoeden’. Stiekem vond ik dat maar saai, en schaamde ik me er een beetje voor om dat poëzie album vervolgens aan vriendinnetjes door te geven. Want had ze nou niet wat spannends kunnen noteren, zoals parachutespringen, langlaufen of rally’s rijden? Nu ik zelf mama ben, vind ik het een té gek antwoord. Ik vrees zelfs een beetje dat ik het later misschien zelf ga noteren in de poëzie albums van mijn kinderen… Zij wezen bij deze gewaarschuwd. Wat ik hiermee wil zeggen is dat – met name – moeders vaak gepassioneerd kunnen geraken door alles wat met baby’s en kinderen te maken heeft. Daar zullen onze hormonen en het zogenaamde mamabrein wel voor iets tussen zitten. Vaders hebben niet diezelfde hormonenstorm doorgemaakt. Dus zij blijven wél hangen bij het pijl-en-boog-schieten, bergbeklimmen of oude tractoren herstellen. Net goed, wordt het toch nog een spannend poëzie album…Maar wat nou met een partner die veroordelend reageert? Iedere relatie is anders natuurlijk, en ik heb allerminst de betrachting om hier de relatietherapeute uit te gaan hangen. Maar met een eerlijk gesprek kom je al héél ver. Kies voor een rustig moment, en spreek vanuit ik-boodschappen. Stel je kwetsbaar op. Getúig waarom je het zo belangrijk vindt om je kinderen de (volgens jou) beste start te gaan. Trek hierbij ook de kaart van acceptatie over het feit dat jullie anders denken. En die aanvaarding komt liefst van de beide kanten. Stel je de vraag: Hoe kunnen we de kerk in het midden houden? Hoe kunnen we tegemoet komen aan de behoeften van beide partijen? Wat vindt partnerlief nou precies niet fijn aan de aanpak die ik vooropstel? En waarom? Het helpt gelukkig dat er tegenwoordig steeds meer en meer mensen voor deze natuurlijke weg openstaan. Dus breng manlief desnoods met andere believers in contact, of met mijn blog, dat is helemaal ideaal 😊!

#attachementparenting #natuurlijkouderschap #verbindendouderschap #teammamaenpapa

Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2017 by Lynn Geerinck

  • Facebook Grunge